Διεύθυνση
Γράμμου 42, Bριλήσσια
Τηλέφωνο
210 6800312
Email
info@physiokoskina.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-21.00

Οσφυαλγία

Ένας από τους πιο συχνούς πόνους στην καθημερινότητα των ενηλίκων είναι αυτός της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ( μέσης).

Η αντιμετώπιση του μέσου ανθρώπου σε τέτοιου τύπου ενοχλήσεις είναι η ξεκούραση και η χρήση φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση του πόνου.

Ομολογουμένως, υπάρχουν περιπτώσεις οσφυαλγίας, οι οποίες με την απουσία από την εργασία ή την άρση των επιβαρυντικών παραγόντων και την λήψη παυσίπονων φαρμάκων αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Όμως, εκτός της πιθανότητας τα αποτελέσματα αυτά να είναι προσωρινά και ο πόνος να επανέλθει έπειτα από την επάνοδο του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες, υπάρχει και ο κίνδυνος ο πόνος αυτός να υποκρύπτει σοβαρότερες παθολογίες.

Στην παραπάνω ομάδα ανήκουν περιστατικά, των οποίων το ιστορικό ή η συμπτωματολογία παρέχει πληροφορίες και ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση. Συγκεκριμένα:

 

  1. Τραυματισμός

    Όταν ο πόνος συσχετίζεται αιτιολογικά ή χρονολογικά με κάποιον τραυματισμό (τροχαίο, πτώση, αθλητική κάκωση, άμεση πλήξη στην περιοχή της οσφύος) πρέπει να εξετάζεται ακτινολογικά και με φυσική εξέταση.

  2. Αιμωδίες

    Η παρουσία του γνωστού σε όλους μουδιάσματος στην περιοχή του πόνου ή στα κάτω άκρα υποδηλώνει ενδεχόμενη εμπλοκή νεύρου ή νευρικής ρίζας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να παράγεται από αναφερόμενη περιοχή κάποιου ενεργοποιημένου σημείου πυροδότησης πόνου ( trigger point ).

  3. Απότομη ή αναίτια απώλεια βάρους

    Η ταχεία και ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν πρέπει ποτέ να μένει ανεξιχνίαστη. Ειδικότερα, ο συνδυασμός της με οσφυαλγία κινεί υποψίες για συστημικό ή κάποιο μεταβολικό νόσημα. Ένας όγκος στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι είναι συνήθως δευτεροπαθείς (προϊόν μετάστασης ) επηρεάζει άμεσα την ακεραιότητα των σπονδύλων και δύναται να προκαλέσει πόνο από κάποιο κάταγμα ή από πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο κανάλι. 

  4. Διαγνωσμένη οστεοπενία- οστεοπόρωση

    Στα άτομα του συγκεκριμένου πληθυσμού ένας αιφνίδιος πόνος στη μέση είναι αρκετά πιθανό να οφείλεται σε κάποιο κάταγμα σπονδύλου. Τα κατάγματα που προέρχονται από την οστεοπόρωση είναι κατά κύριο λόγο συμπιεστικά κατάγματα, που σημαίνει ότι ο σπόνδυλος χάνει περίπου το 20% του ύψους του στην πρόσθια επιφάνια, αποκτώντας σφηνοειδή μορφή.

  5. Συνδυασμός γαστρεντερικών ή ουρολογικών διαταραχών

    Κάποιες διαταραχές του πεπτικού, ουροποιητικού ή μεταβολικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού είναι ικανές να προκαλέσουν ενοχλήσεις στην οσφύ. Η συσχέτιση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η σπλαχνική δυσλειτουργία οδηγεί σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης που μεταφράζεται με μυοσκελετικό πόνο συγκεκριμένης μορφής, ο οποίος διαφοροδιαγνώσκεται με κλινική εξέταση.

Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις αποτελούν κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης οσφυαλγίας, τις οποίες ο κάθε ασθενής καλό θα ήταν να μεριμνήσει για τη προάσπιση της υγείας του. Σε κάθε περίπτωση όμως, μία ανεξήγητη και εμμένουσα ενόχληση χρίζει διερεύνησης και αντιμετώπισης.

Δείτε το video