Διεύθυνση
Γράμμου 42, Bριλήσσια
Τηλέφωνο
210 6800312
Email
info@physiokoskina.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-21.00

Σκολίωση- Μέθοδος Scroth

Η μέθοδος Scroth είναι μια φυσικοθεραπευτική μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης.

Η τεχνική είναι επίσημα αναγνωρισμένη από διεθνείς επιστημονικές κοινότητες όπως η Εταιρεία Έρευνας της Σκολίωσης(Scoliosis research society-SRS) και την Εταιρεία Ορθοπεδικής Θεραπείας και Αποκατάστασης της Σκολίωσης(Society on scoliosis orthopaedic and rehabilitation treatment-SOSORT). Συγκαταλέγεται στις Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση όρος που χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς για την διάκριση της Ειδικής από την Μη Ειδική Άσκηση για την Σκολίωση.

H μέθοδος Scroth βασίζεται στην τρισδιάστατη αυτό-διόρθωση της σκολιωτικής στάσης (autocorrection) ,στην αυτό-επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης (self-elongation) καθώς και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου αφορούν είτε ως αποκλειστική αντιμετώπιση σε μικρές σκολιώσεις (λιγότερο από 25 μοίρες) ή σε ενήλικες ανεξαρτήτως μεγέθους του κυρτώματος είτε συνδυαστικά με κηδεμόνα σε σκολιώσεις άνω των 25 μοιρών, σε παιδιά με υπόλοιπο ανάπτυξης. Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η μέθοδος ανακαλύφθηκε το 1921, από την Katharina Scroth. Όντας η ίδια ασθενής και μετά από χρόνια θεραπεία με κηδεμόνα, εμπνεύστηκε από το φούσκωμα ενός μπαλονιού και με παρόμοιο τρόπο προσπάθησε να βελτιώσει την παραμόρφωση του σώματος της, «φουσκώνοντας» το πιεσμένο από την σκολίωση κοίλο τμήμα της σπονδυλικής της στήλης μπροστά από έναν καθρέπτη. Σιγά-σιγά διαπίστωσε πως αυτό σε συνδυασμό με κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο σώμα της βελτίωνε σημαντικά την σκολιωτική στάση της.